Dziś na śniadanie mąka żytnia w roli głównej:)
- szklanka maki żytniej razowej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżka oleju rzepakowego
- woda niegazowana
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wszystkie suche składniki a na koniec wlewamy szklankę wody i łyżkę oleju.. Wszystko razem miksujemy a w razie potrzeby dodajemy jeszcze wodę. Ciasto nie może być zbyt płynne, ani zbyt gęste. Patelnię smarujemy zwilżonym w oleju kawałkiem ręcznika papierowego. następnie gdy jest już bardzo gorąca, nakładamy łyżką ( taką od zupy) racuchy, tak aby do siebie nie przylegały. Zmniejszamy gaz o połowę- u mnie z 9 na 4. Smażymy nieco dłużej niż normalne racuchy z mąki pszennej- z każdej strony ok 4min.( przypominam o małym ogniu). Podajemy posypane cynamonem lub cukrem pudrem z powidłami/ konfiturą z dyni:)
Smacznego:))
smacznie <3 :)
OdpowiedzUsuń