poniedziałek, 13 października 2014

Zupa z dyni

 Dziś zupa z dyni:
  • 700g dyni obranej ze skóry
  • domowa kostka warzywna lub warzywa w niej zawarte
  • 2 ziemniaki
  • szczypta suszonego imbiru
Dynię obieramy ze skory i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą- tak, aby nie do końca przykryć dynie. Obieramy ziemniaki i również kroimy w kostkę. dorzucamy do dyni. Dodajemy jeszcze do garnka jedną domową kostkę warzywną lub warzywa w niej zawarte i całość gotujemy ok 15min. Na koniec dodajemy sól, pieprz i szczyptę imbiru- nie za dużo, aby nie zdominował smaku zupy. Zestawiamy z gazu i miksujemy- można zostawić kilka kawałków dyni, tzn. nie miksować do końca, aby nie była jednolitym kremem. Podajemy posypane koperkiem.
                                                                                      Smacznego:)



                       

3 komentarze:

  1. Uwielbiam potrawy z dyni :). Jedną z moich ulubionych jest dyniowa zupa krem. Przygotowuję ją ostatnio przy użyciu miksera kuchennego, który zakupiłam nie dawno na https://duka.com/pl/agd/miksery. Urządzenie znacznie skraca czas przyrządzenia tej potrawy. Zupę można miksować na gorąco, bezpośrednio w garnku, co jest też bardzo wygodnym rozwiązaniem.

    OdpowiedzUsuń