wtorek, 7 października 2014

Tarta z ciasta Filo z gruszką i miodem

  • ciasto Filo
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  •  kilka sztuk rodzynek
  • łyżka mleka
Wykładamy blachę do tarty ciastem Filo-3-4 arkusze. Brzegów nie obcinamy, tylko zakładamy do środka. na wierzch rozkładamy gruszki pokrojone w kostkę. Polewamy je 2 łyżkami płynnego miodu. Na wierzch kładziemy jeszcze jeden arkusz ciasta Filo, tym razem obcinamy wystający brzeg. Posypujemy na wierzchu rodzynkami. Pieczemy ok 30min w temp. 180st. Chwile przed końcem pieczenia smarujemy mlekiem ( przy użyciu pędzelka) wierzch ciasta.
                                                                                      Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda kusząco :) Pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! To prawda, pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie się nie udało! Jak się okazało temperatura 180° dla ciasta filo to za dużo. Po 10 min wierzch był przypalony a środek surowy. Ja już nie będę kombinował, niech następny weźmie to pod uwagę Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń