- 2 łyżki maki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki żytniej razowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- pól łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
- mleko
- 1/2 pomidora
- 2 łyżki czarnych oliwek ( ok. 10szt.)
- olej rzepakowy
- masło
Do miski przełożyć mąkę, jajka, sól, cukier i mieszać dodając stopniowo mleka. Konsystencja ma być nieco płynniejsza od ciasta naleśnikowego. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane, dodać do ciasta wcześniej pokrojone w krążki oliwki i pokrojone w kwadraciki pomidory. Wymieszać i przelewać na gorącą patelnię, na której podgrzewa się odrobina (łyżeczka) masła i kilka kropli oleju. Ustawić średni gaz i przykryć. Po ok 5-7 min przewrócić omlet ( kiedy będzie prawie "ścięty") na drugą stronę i smażyć nieco krócej. Podawać od razu, posypane kilkoma pokrojonymi oliwkami i natką pietruszki. Kroić w trójkąty, jak pizze.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz