piątek, 17 października 2014

Orkiszowe ciasto z dynią


Już od jakiegoś czasu myślę o mące orkiszowej i jej wykorzystaniu do pieczenia ciast... Dziś postanowiłam użyć jej zamiast zwykłej mąki pszennej. Mąka jakiej użyłam to mąka orkiszowa razowa typ 2000. Wydawało mi się, że to typowa maka do chleba i ciasto nie będzie tak pyszne, i dlatego wzbogaciłam ciasto szczyptą cynamonu. Tymczasem ciasto wyszło przepyszne i o wiele zdrowsze niż ze zwykłej mąki. Zapraszam:)

  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu( albo i mniej)
  • 2-3 szklanki dyni 
  • garść pestek dyni
  • cukier puder trzcinowy nierafinowany
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać. Dodać dynię startą na dużych oczkach tarki. Wymieszać dokładnie łyżką drewnianą. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia- wygładzić łyżką.

Podgrzać patelnie i uprażyć na niej garść pestek dyni. Przesypać pestki na ciasto. Piec 45 min w 180st.  Nie wyjmować ciasta od razu z piekarnika, tylko uchylić drzwiczki i pozwolić mu przyzwyczaić się do panującej w kuchni temperatury.



Po wyjęciu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem ze szczyptą cynamonu.
                                                                                            Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. JAKI PROSTY I APETYCZNY PRZEPIS;) CHĘTNIE SKORZYSTAM;) POLECAM PLACUSZKI Z DYNIĄ A'LA PANCACES:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/placuszki-z-dynia-alla-pancakes.html

    OdpowiedzUsuń