- 3 jajka
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki orkiszowej białej
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy 8g
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka gorzkiego kakao
- łyżeczka sody
- 300g gorzkiej czekolady
- 150g masła
Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40min w 180st. Dodatkowo po upieczeniu i ostygnięciu można zrobić polewę czekoladową. Oczywiście czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( jak dodamy masło, czekolada tzn. polewa nie będzie tak krucha). Piernik wyszedł przepyszny( mimo, że był bez polewy).
Smacznego:)
Mieszamy w misce |
Po przelaniu do keksówki |
Idealny dla mojego męża.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo serdecznie i ciepło w te zimne dni :)
Cieszę się bardzo:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do skorzystania z pozostałych przepisów i również cieplutko pozdrawiam:))
Ogólnie ja rzadko robię pierniki, chociaż ja je lubię ale niestety moja rodzina już niekoniecznie. Za to wszyscy bardzo chętnie zajadają się czekoladowym brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które jak na ten moment jest bodajże najlepszym ciastem.
OdpowiedzUsuń