poniedziałek, 10 listopada 2014

Najszybsze ciasto ze śliwkami


 Jakiś czas temu szukałam przepisu na szybkie i proste ciasto ze śliwkami. Znalazłam go tutaj. Oczywiście zmieniłam to i owo...mąkę , cukier, margarynę na masło...Ciasto wyszło pyszne:)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 jajka
  •  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki ( świeże ale mogą też być mrożone)
  • cukier puder trzcinowy nierafinowany 

Masło roztapiamy w rondelku i przelewamy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy. Dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wbijamy 4 jajka. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek świeże śliwki ( lub rozmrożone, ale odsączone- jeśli dajemy rozmrożone, to przed ich położeniem posypujemy ciasto odrobiną bułki tartej). Pieczemy ok 45-50min. w 180st., grzałko dolna a 15 min przed końcem grzałka dolna, górna i termoobieg. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem:) Tym razem robiłam z zamrożonych latem śliwek- wyszedł przepyszny!!!
                                                                                        Smacznego:)





                   

3 komentarze:

  1. Lubie takie ciacha, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Było bardzo smakowite :) Tak szybko jak się je robi, tak szybko znika z blachy...:)

    OdpowiedzUsuń