- 1kg karkówki
- 30dkg pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki octu winnego
- 6 łyżki wody
- 3 łyżki przyprawy maggi( wiem...nie jest zdrowa i nie ma nic wspólnego z lubczykiem..)
- 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Karkówkę pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i odstawić do lodówki na 2h. W miedzy czasie obrać i pokroić pieczarki. Po 2 h podsmażyć karkówkę z obu stron. Podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwami: karkówkę, na nią cebule a na wierzch pokrojone pieczarki. Wszystko zalewamy sosem zrobionym z : 6łyzek wody, 3 łyżki maggi, 3 łyżek cukru, 3 łyżek octu, 3 łyżek koncentratu( wszystko razem dokładnie wymieszane). Jeśli sosu jest zbyt mało, mięso można podlać odrobiną wody. Piec pod przykryciem 1-1,5h w 180st. Odpowiednio wcześnie ugotować czerwony (lub inny) ryż wg przepisu na opakowaniu. Pyszne!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz