czwartek, 20 listopada 2014

Karkówka słodko-kwaśna z pieczarkami i czerwonym ryżem

 
  • 1kg karkówki
  • 30dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki octu winnego 
  • 6 łyżki wody
  • 3 łyżki przyprawy maggi( wiem...nie jest zdrowa i nie ma nic wspólnego z lubczykiem..)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Karkówkę pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i odstawić do lodówki na 2h. W miedzy czasie obrać i pokroić pieczarki. Po 2 h podsmażyć karkówkę z obu stron. Podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwami: karkówkę, na nią cebule a na wierzch pokrojone pieczarki. Wszystko zalewamy sosem zrobionym z : 6łyzek wody, 3 łyżki maggi, 3 łyżek cukru, 3 łyżek octu, 3 łyżek koncentratu( wszystko razem dokładnie wymieszane). Jeśli sosu jest zbyt mało, mięso można podlać odrobiną wody. Piec pod przykryciem 1-1,5h w 180st. Odpowiednio wcześnie ugotować czerwony (lub inny) ryż wg przepisu na opakowaniu. Pyszne!
                                                                                                Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz