Przepis znaleziony w akcji jaka prowadzą niektóre przedszkola, i w której bierze również udział Pascal Brodnicki. Oczywiście nieco go zmodyfikowałam...
- 1 cukinia
- 2 średnie pomidory
- 1/2 dużej cebuli
- kilka listków świeżego szpinaku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- 7, 5 łyżki mąki orkiszowej białej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- plasterek sera żółtego
- oliwa z oliwek
Do miski wbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mleko( ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki). Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do ciasta dodajemy drobno posiekane listki szpinaku, starty na drobnej tarce plasterek sera żółtego oraz przestudzone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec ok 35-40 min z termoobiegiem. Ciasto w środku jest nieco wilgotne, ale to sprawa warzyw:) Wyszło przepyszne!
Smacznego:)
Przed pieczeniem |
Po upieczeniu |
Mniam... |
Bardzo lubię takie wytrawne ciasta. Różne kompozycje warzyw można dodawać. 25 minut dla cukinii to moim zdaniem o wiele za dużo. Ja odwracam kolejność najpierw cebula a potem na krótko cukinia.
OdpowiedzUsuńPytanko: W jakiej temperaturze piec?
OdpowiedzUsuńPieczemy w 170 stopniach;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam to ciasto i mi nie wyszło jestem wielce zaiedziona! piekłam na termoobiegu ponad 30 min a w środku surowe...włożyłam spowrotem do piekarnika bez termoobiegu na 200 st może jeszcze coś z tego będzie
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń