- 2 nogi/pałki z indyka
- oliwa z oliwek
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- 1kg ziemniaków
Nogi myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Następnie pieprzymy i zasypujemy czerwona papryką. Skrapiamy całe oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi i dodatkowo oliwą. Układam na blaszce wcześniej skropionej oliwą. Pieczemy ok 30min na grzałce dolnej. Po tym czasie przekładamy na blachę wcześniej umyte, obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki. Solimy je i posypujemy rozmarynem( bardzo lubię rozmaryn i często dodaję go do drobiu i ziemniaków)...
Wszystko razem pieczemy jeszcze ok 1,5h. na ok 15mni przed końcem, ustawiamy dodatkowo w piekarniku grzałkę górną- aby indyk i ziemniaki na wierzchu się przypiekły. Ok 15min przed końcem pieczenia na blachę dorzuciłam pół zielonej i pół żółtej papryki.Nogi wyszły bardzo pyszne i soczyste.
Smacznego:)
Napisz jeszcze w jakiej temperaturze piec.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, zwykłe przeoczenie. Piec w temp. 170st.
UsuńPozdrawiam;)