- 150g masła
- 130g cukru pudru nierafinowanego
- 1/2kg mąki orkiszowej białej
- 5 żółtek
- 150g płynnego miodu
- 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta
Najpierw należy wyciągnąć z lodówki odpowiednią ilość masła i poczekać aż zmięknie( można je pokroić w kostkę, aby przyspieszyć ten proces). Gdy już będzie w miarę miękkie, wszystkie składniki po kolei połączyć na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić go na kilka części i rozwałkowywać po kolei na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać Pierniczki( w tych, które chcemy zawiesić na choince, słomką wykrawać dziurkę na wstążkę). Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 7-9 min w temp. 180st.- sami znacie swój piekarnik i obserwujcie Pierniczki, aby się nie przypaliły:/ Po wystudzeniu można je udekorować( i tu zaczyna się super zabawa dla dzieci) wedle uznania: lukrem i gotowymi posypkami ( tak wiem, są mega niezdrowe...ale mamy Święta...:) lub np. ziarnami słonecznika czy wiórkami kokosowymi;)) Z ww ilości składników wyszła mi cała duża misa pierników! Przepyszne!!!
ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz