Czy Wasi Panowie również lubują się w piwie? Preferują również karkówkę? Dziś polecam dla nich połączenie tychże smaków na jednym talerzu. Jest to poniekąd wspomnienie karkówki z wakacyjnego grilla polewanej piwem:) Będzie to idealna potrawa na domową imprezę. Znajomi padną z wrażenia! Mięso jest bardzo soczyste i rzeczywiście ma delikatny posmak alkoholu.
- 2-3 kg karkówka
- 1 piwo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy delikatesowej
- łyżka rozmarynu
- łyżka bazylii
- łyżka cząbru
- 1/2 łyżki lubczyku
- 8 ząbków czosnku
- kieliszek czystej/białej wódki
- sól
- pieprz
Karkówkę przekładam do naczynia i wstawiam do lodówki na 24h. Po tym czasie karkówkę podlewam 3/4 butelki piwa i piekę pod przykryciem w 180st przez 1,5h. Następnie dolewam resztę piwa i obracam karkówkę- nie przykrywam jej już jednak. Tak pieką ok 40min, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
Karkówka jest bardzo aromatyczna i mięciutka. Cały aromat piwa aż ją przenika! Polecam, Panowie będą bardzo zadowoleni.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz