Serbia...perła w koronie Bałkanów. Serbia to kulinarne rozdroże Europy. Współczesna kuchnia serbska to mieszanka wpływów śródziemnomorskich, zwłaszcza greckich i tureckich oraz środkowoeuropejskich - węgierskich i austriackich. Jest tu zamiłowanie do sycących zup, wyrazistych zestawów przypraw, smacznego pieczywa i mocnych trunków. Dziś jedno z dań, które można spotkać podczas serbskich biesiad...
Zapraszam na wieprzowinę po serbsku:
- 0,5kg schabu bez kości
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 300ml domowego soku pomidorowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- odrobina chili
- 3 pomidory
- szklanka białego ryżu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Usmażyć na oliwie.
W między czasie pokroić drobno cebule i czosnek, i dodać do mięsa, kiedy zacznie się rumienić.
Kiedy wszystko się podsmaży, dolać domowy sok pomidorowy i ewentualnie odrobinę wody, tymianek i słodką paprykę. Doprawić solą i pieprzem, dusić 30min.W tym czasie ugotować szklankę ryżu. Paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć i również pokroić w kostkę a następnie dodać warzywa i szczyptę chili do mięsa.
Dodać ugotowany ryż. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 30min. Podawać od razu posypane natką pietruszki. Wyszło pyszne!
ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
Smacznego:)ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
Pysznie wygląda ... poproszę o porcyjkę na obiadek :D
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje:)...musisz sama zrobić:)...u mnie wszystko już zjedzone:/
UsuńMmm, wygląda kusząco, takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń