środa, 26 listopada 2014

Ciastka Andrzejkowe z wróżbą dla dzieci :)


Jutro w szkole Andrzejki:) Wychowawczyni zaproponowała aby ktoś upiekł ciastka z wróżbami dla dzieci...oczywiście podjęłam wyzwanie:))

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 150g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 jajko
  • łyżka mleka
 Wszystkie składniki ( ale 1 jajko) dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię aluminiową i chowamy na godzinę do lodówki. Następnie dzielimy na 2-3 części i cienko rozwałkowujemy a następnie wycinamy szklanką( małą) kółka.  Do środka chowamy wcześniej wycięte i zwinięte karteczki z wróżbami i składamy kółka na pół, zlepiając brzegi.  Już sklejone, delikatnie zwijamy na palcu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu białkiem ( z drugiego jajka) i posypujemy kilkoma ziarenkami cukru. Pieczemy 10-15 min w 180st.

Przykładowe wróżby:
1. Wkrótce dostaniesz super prezent.
2. Ładnie rysujesz.
3. Niedługo poznasz nowy sport zimowy.
4. W najbliższym czasie poznasz nowego przyjaciela.
5. Zostaniesz królową balu.
6. Jesteś lubiany/a przez kolegów.
7. Pięknie tańczysz.
8. Będziesz mieć piękny rower.
etc....
 ps. Chcesz na bieżąco otrzymywać moje najnowsze przepisy? Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku- Fanpejdż: Homcia w domu.
                                                  Smacznego i miłej zabawy:)



wtorek, 25 listopada 2014

Zupa z cukini i papryki


Zupa z cukinii chodziła za mną już kilka dni...postanowiłam ją zrobić, ale tym razem dodałam do niej jeszcze paprykę:) Niech moc witamin będzie z nami w te chłodne dni:)

  • 2 cukinie
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
Cukinię kroimy w krążki i jeszcze raz na pól. Paprykę w paski lub dużą kostkę. Cebulę i ziemniaki w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.



 Gotujemy ok 30min. Następnie wszystko miksujemy i podajemy gorące z wcześniej ugotowanym makaronem/kaszą jaglaną - jak wolimy.
                                                                                                             Smacznego:)

niedziela, 23 listopada 2014

Orkiszowy PIERNIK błyskawiczny


 Przepis ten dostałam ok 10lat temu od koleżanki Anety G., w czasach kiedy jeszcze byłam na studiach i  pracowałam w świecie pięknych zapachów...Do przygotowania piernika potrzebujemy:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej białej
  • 1/2 szklanki oleju
  • cukier waniliowy 8g
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • łyżeczka sody
Polewa czekoladowa( jako dodatek):
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 150g masła

Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40min w 180st. Dodatkowo po upieczeniu i ostygnięciu można zrobić polewę czekoladową. Oczywiście czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (  jak dodamy masło, czekolada tzn. polewa nie będzie tak krucha). Piernik wyszedł przepyszny( mimo, że był bez polewy).
                                                                                                     Smacznego:)

Mieszamy w misce

Po przelaniu do keksówki
Wigilijny Piernik 2014

sobota, 22 listopada 2014

Deser z kaszy jaglanej dla dzieci


  • kasza jaglana
  • banan
  • 1 łyżka płynnego miodu
Kaszę podprażamy na suchej patelni i gotujemy w stosunku 2:1( woda: kasza), przez 10min i po zestawieniu z ognia, po kolejnych 10min kasza jest gotowa do spożycia. Do deseru potrzebujemy kaszy wystudzonej więc jeszcze trochę czekamy. Kiedy kasza będzie już przestudzona, nakładamy 4- 5 łyżek do pucharka, kroimy na wierzch banana i polewamy łyżką płynnego miodu. Wszystko razem mieszamy i podajemy łakomczuchom:)

                                                                                  Smacznego:)


piątek, 21 listopada 2014

Błyskawiczne powidła śliwkowe z orzechami


Jeśli nie mamy powideł już w słoikach a mamy na nie ogromną ochotę, to można je zrobić w bardzo szybki sposób! Przepis zaczerpnięty z książki "Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator. Trochę go jednak zmodyfikowałam...i dodałam orzechy:)

  • 150g suszonych śliwek ( miękkich)
  • 75 ml wody źródlanej
  • garść orzechów włoskich
Śliwki zalewamy na 1h wodą, następnie wszystko ( i śliwki, i wodę) przekładamy do blendera, dodajemy orzechy i miksujemy...długo...ale warto:)
                                                                                        Smacznego:)


czwartek, 20 listopada 2014

Karkówka słodko-kwaśna z pieczarkami i czerwonym ryżem

 
  • 1kg karkówki
  • 30dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki octu winnego 
  • 6 łyżki wody
  • 3 łyżki przyprawy maggi( wiem...nie jest zdrowa i nie ma nic wspólnego z lubczykiem..)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Karkówkę pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i odstawić do lodówki na 2h. W miedzy czasie obrać i pokroić pieczarki. Po 2 h podsmażyć karkówkę z obu stron. Podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym warstwami: karkówkę, na nią cebule a na wierzch pokrojone pieczarki. Wszystko zalewamy sosem zrobionym z : 6łyzek wody, 3 łyżki maggi, 3 łyżek cukru, 3 łyżek octu, 3 łyżek koncentratu( wszystko razem dokładnie wymieszane). Jeśli sosu jest zbyt mało, mięso można podlać odrobiną wody. Piec pod przykryciem 1-1,5h w 180st. Odpowiednio wcześnie ugotować czerwony (lub inny) ryż wg przepisu na opakowaniu. Pyszne!
                                                                                                Smacznego:)



Ciasto warzywne dla dzieci



Przepis znaleziony w akcji jaka prowadzą niektóre przedszkola, i w której bierze również udział Pascal Brodnicki. Oczywiście nieco go zmodyfikowałam...

  • 1 cukinia
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 dużej cebuli
  • kilka listków świeżego szpinaku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka
  • 7, 5 łyżki mąki orkiszowej białej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • plasterek sera żółtego
  • oliwa z oliwek
 Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondla na gorącą oliwę i smażyć ok. 15min. Następnie dodać pokrojoną w drobna kostkę cebulę i dalej smażyć ok 10min. Na koniec dodać obranego ze skóry ( sparzonego), pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić wszystko razem jeszcze chwilę i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mleko( ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki). Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do ciasta dodajemy drobno posiekane listki szpinaku, starty na drobnej tarce plasterek sera żółtego oraz przestudzone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec ok 35-40 min z termoobiegiem. Ciasto w środku jest nieco wilgotne, ale to sprawa warzyw:) Wyszło przepyszne!
                                                                                            Smacznego:)



Przed pieczeniem

Po upieczeniu

Mniam...






poniedziałek, 17 listopada 2014

Nóżki z kurczaka w sosie cebulowym z tymiankiem


  • 3 nóżki/podudzia z kurczaka
  • 3 cebule
  • tymianek suszony
  • olej rzepakowy
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
Nóżki myjemy i osuszamy. Następnie solimy, pieprzymy i nacieramy słodką papryką. Smażymy na łyżce oleju i łyżce masła. Na innej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy nóżki się  podsmażą z obu stron, przekładamy je do cebuli. Razem smażymy jeszcze 1-2 min. Dodając tymianek ( ilość wedle uznania)  a po chwili podlewamy wodą i dusimy ok 15-20 min. Podajemy z ryżem i pokrojonym pomidorem, posypane koperkiem.
ps. sos można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną.
                                                                             Smacznego:)


                                                                               lub


Sałata rzymska z tuńczykiem i jajkiem

 
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • pomidor
  • czarne oliwki
  • jajko
  • tuńczyk w oleju lub sosie własnym
  • oliwa z oliwek
  • sól
Gotujemy jajko na twardo. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki, na niej kładziemy pokrojonego w kostkę pomidora, posypujemy oliwkami.

 Następnie jajko kroimy w ósemki i układamy na sałacie. Odsączamy tuńczyka z zalewy i nakładamy po środku sałaty. Całość solimy i skrapiamy oliwą z oliwek.
                                                                       Smacznego:)


niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto orkiszowe z owocami


Jak tu wrócić do smacznych truskawek, malin, porzeczek kiedy za oknem szaro, buro i wietrznie...Oczywiście piekąc ciasto z owocami:)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej białej
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 jajka
  •  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • mieszanka owoców mrożonych ( truskawki, maliny, porzeczki, borówki)
  • cukier puder trzcinowy nierafinowany  
  • łyżeczka bułki tartej

Margarynę rozpuszczamy w rondelku, następnie przelewamy do miski i dodajemy cukier. Mieszamy, po czym przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i wbijamy 4 jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch przełożonego ciasta posypujemy delikatnie bułką tartą a następnie układamy/wsypujemy owoce wyjęte przed chwilką z zamrażarki. Największe owoce delikatnie zagłębiamy w cieście.

Przed pieczeniem
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy ok 50min ( najpierw grzałka dolna a ostatnie 15 min grzałka dolna i górna). Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
                                                                                         Smacznego:)








sobota, 15 listopada 2014

Górka cielęca z kością i pieczonymi ziemniakami


  • 1,80kg górki cielęcej z kością
  • oliwa z oliwek
  • ok.10 ząbków czosnku
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • rozmaryn
  • ziemniaki
  • 3 cebule
Mięso myjemy i dzielimy na porcje. Następnie przygotowujemy marynatę, do nacierania mięsa: pól szklanki oliwy z oliwek mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą mięso. Solimy i pieprzymy mięso, oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodatkowo na każdy kawałek mięsa kładziemy po cieniutkim plasterku masła. Pomiędzy kawałki mięsa wkładamy ząbki czosnku( wedle uznania).  Obok mięsa można położyć też obrana i pokrojoną w ćwiartki cebulę.Pieczemy 2h w 170st.( najpierw przez 1,5h grzałka dolna, a ostatnie 30min. grzałka dolna i górna oraz termoobieg).
W między czasie myjemy i obieramy ziemniaki. Kroimy w ćwiartki. Blachę polewamy oliwą z oliwek, układamy nań ziemniaki, solimy i posypujemy obficie rozmarynem. Dokładamy blachę z ziemniakami do piekarnika na ostatnią godzinę pieczenia mięsa.
Mięso wyszło bardzo delikatne i soczyste. Podane z pieczonymi ziemniakami i sałatą rzymską z pomidorami i granatem. Pyszne:)
                                                                              Smacznego:)








Tagliatelle z cukinią i pomidorami

 
  • 2 cukinie
  • 2-3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • makaron tagliatelle
Na rozgrzaną patelnię  wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i przeciskamy przez praskę czosnek. Lekko podsmażamy, po czym dodajemy umyte i pokrojone pomidory. Smażymy/dusimy razem kilka minut. W tym czasie myjemy i kroimy cukinię ( ja kroję w krążki, a później jeszcze na pół), odrzucając oczywiście końcówki. Dorzucamy cukinię na patelnię. Solimy, pieprzymy i dusimy razem ok 30min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Podajemy gorące. Pyszne !
                                                                                              Smacznego:)




środa, 12 listopada 2014

Orkiszowy Jabłecznik:)



Dziś proponuję Jabłecznik. Jest to klasyczny przepis, który oczywiście zmodyfikowałam:)

  • 6 jabłek
  • 3 czubate szklanki mąki orkiszowej białej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżka śmietany
  • odrobina bułki tartej
  • cukier puder trzcinowy nierafinowany
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, podsmażyć ok. 30min. podlewając wodą. W miedzy czasie przygotować ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. dodać pokrojone na kilka kwadratów masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto( jest to dość żmudne, ponieważ mąka ta nie zagniata się jak zwykła pszenna) i podzielić na dwie części. Prostokątna blachę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią rozwałkować pierwszą część ciasta- dużym lub małym wałkiem lub rozprowadzić dokładnie palcami już w blaszce. Posypać ciasto po wierzchu bułką tartą. Następnie wyłożyć podsmażone jabłka a na wierzch drugą część ciasta- rozwałkowaną lub "porwaną" w małe kawałeczki.


Piec ok 45 min w 180st. Najpierw grzałka dolna i termoobieg a pod koniec pieczenia włączyć również grzałkę górną. Po ostygnięciu  posypać cukrem pudrem. gotowe:) Pyszne:))

                                                                                                            Smacznego:)





poniedziałek, 10 listopada 2014

Najszybsze ciasto ze śliwkami


 Jakiś czas temu szukałam przepisu na szybkie i proste ciasto ze śliwkami. Znalazłam go tutaj. Oczywiście zmieniłam to i owo...mąkę , cukier, margarynę na masło...Ciasto wyszło pyszne:)

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 4 jajka
  •  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki ( świeże ale mogą też być mrożone)
  • cukier puder trzcinowy nierafinowany 

Masło roztapiamy w rondelku i przelewamy do miski. Dodajemy cukier, mieszamy. Dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wbijamy 4 jajka. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek świeże śliwki ( lub rozmrożone, ale odsączone- jeśli dajemy rozmrożone, to przed ich położeniem posypujemy ciasto odrobiną bułki tartej). Pieczemy ok 45-50min. w 180st., grzałko dolna a 15 min przed końcem grzałka dolna, górna i termoobieg. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem:) Tym razem robiłam z zamrożonych latem śliwek- wyszedł przepyszny!!!
                                                                                        Smacznego:)